Mitä jos sota alkaa Suomessa?

Mitä jos sota alkaa Suomessa?

Jos Suomeen tulisi sota, asetettaisiin voimaan tasavallan presidentin asetuksella puolustustila, jonka eduskunta vahvistaa. Suomessa on olemassa myös sotilasoikeudenkäyntilaki, jota ollaan parhaillaan uudistamassa. Asia oli lausuntokierroksella vuosi sitten. Sotatilassa Suomeen perustettaisiin erillinen sotaoikeus.

Miksi Venäjä hyökkäsi Suomeen vuonna 1808?

Ranska antoi Venäjälle suostumuksensa Suomen valtaukseen, mikä teki Venäjästä Ranskan liittolaisen. Venäjän tehtävänä oli Suomeen hyökkäämällä pakottaa Ruotsi liittymään mannermaasulkemukseen, kauppasaartoon, jolla Ranska olisi voinut vahvistaa asemaansa merivalta Britanniaa vastaan.

Miksi Venäjä hyökkäsi Suomeen toisessa maailmansodassa?

Neuvostoliitto tiedusteli Suomen halukkuutta aluevaihdoksiin, niin että osa Karjalan kannasta ja Suomenlahden ulkosaaret olisi vaihdettu alueeseen Itä-Karjalasta, mutta Suomen vastaus oli kielteinen. Neuvostoliitto alkoi etsiä toisenlaista ratkaisua ja hyökkäsi sotaa julistamatta 30. marraskuuta 1939.

Miksi Ruotsi antoi Suomen Venäjälle?

Venäjän tehtävänä oli Suomeen hyökkäämällä pakottaa Ruotsi liittymään mannermaasulkemukseen, kauppasaartoon, jolla Ranska olisi voinut vahvistaa asemaansa merivalta Britanniaa vastaan.

Milloin rutto oli Suomessa?

Suuren Pohjan sodan aikainen rutto oli ruttoepidemia, joka vuosina 1708–1712 levisi laajalle alueelle ja moniin kaupunkeihin Itämeren ympärillä ja itäisessä Keski-Euroopassa. Suomeen rutto levisi vuonna 1710.

Mikä hallitusmuoto Suomeen valittiin sisällissodan jälkeen?

Suomesta tuli tasavalta, jonka hallitusmuoto vahvistettiin 17. heinäkuuta 1919. Pian tämän jälkeen Suomen ensimmäiseksi presidentiksi valittiin K. J. Ståhlberg.

Mikä oli Suomen viimeisin sota?

Lapin sota oli viimeinen Suomen sotima sota ja toivottavasti tilanne sellaisena pysyykin. Talvisodasta evakkomatkalle lähti noin 430 000 ihmistä joista useat jopa kahteen kertaan. Evakot luovutetuilta alueilta asutettiin muualle Suomeen.

Miten Suomelle kävi toisessa maailmansodassa?

Talvisotaan Suomi joutui, kun Neuvostoliitto hyökkäsi 30.11.1939 Suomeen. Talvisodan puolustustaisteluiden painopiste oli Karjalan kannaksella, mm. Summassa ja Taipaleenjoella sekä Laatokan pohjoisrannan ja Loimolan itäpuolella olleen Kollaajoen välillä.

Milloin toinen maailmansota alkoi Suomessa?

Talvisotaan Suomi joutui, kun Neuvostoliitto hyökkäsi 30.11.1939 Suomeen.

Miten Ruotsi auttoi Suomea sodassa?

Apua Ruotsista tuli. Hanssonin hallitus lähetti Suomeen 84 000 kivääriä, 575 konekivääriä, 300 tykkiä, 25 lentokonetta, 30 000 tykinammusta ja 50 miljoonaa patruunaa. Apu oli niin suuri, että se vaikutti Ruotsin puolustuslaitoksen resursseihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.