Tuntematon sotilas elokuva (2017)

Tuntematon sotilas on Aku Louhimiehen ohjaama suomalainen sotaelokuva vuodelta 2017, joka perustuu Väinö Linnan samannimiseen romaaniin. Se on kolmas kirjasta tehty elokuvasovitus vuoden 1955 Jussi-palkitun Tuntematon sotilas -elokuvan ja vuoden 1985 Tuntematon sotilas -televisiominisarjan jälkeen, jotka molemmat on ohjannut Rauni Mollberg.

Elokuvassa seurataan Suomen ja Neuvostoliiton välistä jatkosotaa ”Tuntemattomina sotilaina” tunnetun suomalaisen jalkaväkirykmentin näkökulmasta. Rykmentti koostuu eri puolilta Suomea tulevista vapaaehtoisista, joista monet ovat vasta teini-ikäisiä.

Elokuva julkaistiin Suomessa 27. lokakuuta 2017 ja siitä on tullut yksi katsotuimmista suomalaisista elokuvista. Se sai kriitikoilta vaihtelevia arvosteluja, jotkut kehuivat sen realistista sotakuvausta, kun taas toiset pitivät sitä liian pitkänä ja vailla emotionaalista syvyyttä. K

Elokuva oli ehdolla kuuteen Jussi-palkintoon, joista se voitti kolme palkintoa parhaasta kuvauksesta, parhaasta musiikista ja parhaasta äänisuunnittelusta. Se oli ehdolla myös Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi.

Tuntematon sotilas juoni

Elokuva seuraa Suomen ja Neuvostoliiton välistä talvisotaa suomalaisen jalkaväkirykmentin, joka tunnetaan nimellä ”Tuntemattomat sotilaat”, näkökulmasta. Rykmentti koostuu eri puolilta Suomea tulevista vapaaehtoisista, joista monet ovat vasta teini-ikäisiä.

Elokuva keskittyy rykmentin kokemuksiin Siiranmäen taistelussa vuonna 1944, joka oli jatkosodan käännekohta. Taistelu käytiin äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa, rankassa lumisateessa ja pakkasessa. Suomalaiset sotilaat olivat neuvostojoukkoja alakynnessä ja alakynnessä, mutta he pystyivät pitämään asemansa ja lopulta torjumaan neuvostohyökkäyksen.

Tuntematon sotilas on hyvä kuvaus suomalaisten sotilaiden kokemuksista

Elokuva kuvaa hyvin realistisesti suomalaisten sotilaiden kokemuksia. Sotilaiden näytetään olevan jatkuvasti väsyneitä, kylmiä ja nälkäisiä. Heidän näytetään myös olevan jatkuvasti neuvostojoukkojen hyökkäysten kohteena. Elokuva näyttää hyvin sotilaiden pelon ja epätoivon.

Elokuvassa suomalaiset sotilaat kuvataan myös hyvin rohkeina ja päättäväisinä. Heidän näytetään olevan valmiita taistelemaan kuolemaan asti puolustaakseen maataan. Elokuva kuvaa suomalaisia sotilaita hyvin isänmaallisesti.

Kaiken kaikkiaan elokuva Tuntematon sotilas on hyvin realistinen ja isänmaallinen kuvaus suomalaisten sotilaiden kokemuksista jatkosodan aikana.

Tuntemattomat sotilas näyttelijät

Tuntematon sotilas elokuvan pääosissa nähdään muunmuassa Eero Aho, Jussi Vatanen ja Aku Hirviniemi.

Pääosissa

 • Eero Aho
 • Johannes Holopainen
 • Jussi Vatanen
 • Aku Hirviniemi
 • Hannes Suominen
 • Paula Vesala
 • Samuli Vauramo
 • Joonas Saartamo
 • Arttu Kapulainen
 • Andrei Alén
 • Juho Milonoff
 • Matti Ristinen

Elokuvan kuvauspaikat

Tuntemattoman sotilaan kuvattiin pitkälti Uudellamaalla ja Kaakkois-Suomessa. Kuvauspaikkoja olivat Sipoon Box ja Hangelby, Nurmijärven Palojoki, Hattulan Parola sekä Tuusula ja Hanko.

Traileri

Mistä voin katsoa tuntemattoman sotilaan?

Helpoin tapa katsoa tuntematon on digitaalinen vuokraus tai osto. Elokuva on saatavilla mm. elisa viihteestä ja muista digitaalisista jälleenmyyjistä. Vuokraushinnat alkavat 5 eurosta ja ostohinnat 10 eurosta.

Tuntematon sotilas on myös silloin tällöin saatavilla yle areenasta ja lainattavissa useimmista kirjastoista.

UKK

Ketkä ovat ohjanneet Tuntemattoman sotilaan?

Elokuvat. Kirjan pohjalta on tehty kolme samannimistä elokuvaa, Edvin Laineen ohjaama vuonna 1955, Rauni Mollbergin ohjaama vuonna 1985 ja Aku Louhimiehen ohjaama vuonna 2017. Laineen pyynnöstä Linna kirjoitti jokaiselle pääosan esittäjälle lyhyen luonnehdinnan kyseisestä roolihenkilöstä.

Mistä näkee Tuntematon sotilas 1955?

Vuonna 1955 kuvatun Tuntemattoman sotilaan voi katsoa suoratoistopalveluista, muun muassa Elisa Viihteestä sekä C Morelta.

Onko Tuntematon sotilas realistinen?

Väinö Linnan Tuntematon sotilas kuvaa suomalaisia sotilaita jatkosodassa 1941-1945. Se on Suomen tunnetuimpia ja myydyimpiä romaaneja. Kirja aiheutti ilmestyessään julkisen polemiikin. Toisaalta se nähtiin realistisena sodan kuvauksena ja toisaalta isänmaallisuuden ja urhoollisuuden pilkkana.

Onko Tuntematon sotilas totta?

Tuntematon sotilas on teos, jonka valtaosa tuntee sen monista elokuvaversioista, joita kirjan pohjalta on tehty. Alkuperäisteos on Väinö Linnan kirjoittama romaani, joka julkaistiin vuonna 1954. Kirja kertoo dramaattisen ja historiallisiin tapahtumiin pohjautuvan tarinan konekiväärikomppanian kokemuksista jatkosodassa.

Mitä murretta Koskela puhuu?

Professori Yrjö Varpion mielestä erikoinen piirre on se, että upseerit alkoivat tarkistuksen jälkeen puhua kirjakieltä. Väinö Linnan käsikirjoituksessa vänrikki Vilho Koskela puhui murteellista suomea, ja teki se Koskelasta enemmän kansanmiehen.

Mikä on paras Tuntematon sotilas?

Yksi on ylitse muiden, Edvin Laineen ohjaama vuoden 1955 versio on voittamaton. On hyvinkin mahdollista julistaa se yhdeksi kaikkien aikojen sotaelokuvista – eikä vain Suomessa vaan kautta maailman.

Miksi elokuvan nimi on Tuntematon sotilas?

Käsite ”tuntematon sotilas” on yleismaailmallinen. Sillä tarkoitetaan yleisesti maailmansodissa nimettöminä kaatuneita sotilaita. Niin kutsuja tuntemattoman tai tuntemattomien sotilaiden tai kaatuneiden muistomerkkejä löytyy ympäri maailmaa.

Onko Tuntematon sotilas modernismia?

Kirjallisella kentällä odotettiin modernistista romaania ja Tuntematon sotilas oli vastaus muihin kuin modernismin odotuksiin. Modernismin puolestapuhujien taholta teos leimattiin rakenteeltaan ja muodoltaan vanhanaikaiseksi.

Onko Tuntematon sotilas hyvä?

Yksi on ylitse muiden: Tuntematon sotilas on kouluajan vaikuttavin lukukokemus. Kirjallisuuden klassikot ovat jääneet monien mieleen äidinkielen tunneilta. Eniten muistoja herättää Tuntematon sotilas. Kirjan henkilöhahmot ja tarinat jäävät elämään kirjan sulkemisen jälkeenkin.

Kuka näytteli honkajokea?

Rauni Mollbergin vuonna 1985 ohjaamassa uudemmassa filmatisoinnissa Honkajoen hahmoa näytteli Timo Virkki. Aku Louhimiehen versiossa vuodelta 2017 Honkajokea näytteli Juho Milonoff.

Onko Tuntematon sotilas klassikko?

Tuntematon sotilas oli valtava myyntimenestys, ja se on edelleen yksi Suomen tunnetuimmista kaunokirjallisista teoksista. Suomalaisen kirjallisuuden klassikoksi noussut teos herätti ilmestyessään suuren kirjasodan.

Mihin aikaan ja paikkaan Tuntematon sotilas sijoittuu?

Tuntematon sotilas sijoittuu Jatkosodan aikaan ja seuraa erään jalkaväkirykmentin konekiväärikomppanian vaiheita sodan alusta sen loppuun. Tuntematon sotilas on historiallisesti tarkka siinä mielessä, että se ei poikkea sodan todellisesta kulusta.

Mille kielille Tuntematon sotilas on käännetty?

Seuraavat kielet löytyvät: islanti, englanti, heprea, hollanti, italia, kiina, kreikka, kroatia, latvia, norja, portugali, puola, ranska, ruotsi, saksa, slovakki, sloveeni, tanska, tsekki, unkari, venäjä, viro, mari, espanja. Tämä tekee yhteensä 24 kieltä.

Mikä on Tuntemattoman sotilaan sanoma?

Tuntematon sotilas on sanoma rauhan puolesta.

Kuka kirjoitti romaanin Tuntematon sotilas?

Väinö Linnan Tuntematon sotilas ilmestyi ensimmäisen kerran 3. joulukuuta 1954.

Milloin Tuntematon sotilas tuli?

Edvin Laineen vuonna 1955 ohjaama elokuva Tuntematon sotilas on esitetty televisiossa joka vuosi itsenäisyyspäivänä 6.12. vuodesta 2000 lähtien. Elokuvan aiemmat lähetyspäivät ovat olleet 7.12.1967, 6.1.1973, 19.10.1979, 13.1.1985, 2.5.1992, 6.12.1995 ja 27.11.1999.

Milloin ensimmäinen Tuntematon sotilas tehtiin?

Väinö Linnan Tuntematon sotilas -romaani ilmestyi vuonna 1954. Se kuvaa konekiväärikomppanian kokemuksia jatkosodassa.

Missä Väinö Linna asui?

Tampere on Suomen kaupunki ja Pirkanmaan maakuntakeskus, joka sijaitsee Näsijärven ja Pyhäjärven rannoilla. Tampere on väkiluvultaan Suomen kolmanneksi suurin kunta ja lähikuntineen Suomen toiseksi suurin kaupunkialue. Tampere on myös asukasmäärältään Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.